Tinereata frinta – Slomljena mladost

Slomljena mladost

This movie (Broken Youth) brought me an international award, national awards, and was invited to Cannes Film Festival, but TV Novi Sad didn’t have money to pay for subtitles and festival expenses. Now i have a dvd with English and French subtitles. Also it was presented in TV NoviSad more than 100 times.In Romania was played in movie theaters around the country and on TV too.
I would love to add the screenplay of this film on the website, but i don’t how. It has a special language value because of the very old dialect from Banat.

Žanr: Ljubavna drama

Režija: Marija Marić

Kratak sadržaj: Radnja se odvija između dva rata u banatskom selu. Dečaka Kolu ožene od njega starijom devojkom radi uvećanja imovine. Paralelno teče priča o raspuštenici koja je nesrećno zaljubljena u Iliju. I on je tajno voli jer mu roditelji ne dozvoljavaju da se oženi onom koja se već udavala. Kola je bolešljiv i neiskusan, pa se njegova mlada žena zaljubi u drugog momka. Kad nastrada mladin otac, Kola prelazi da živi kod nje. U međuvremenu, raspuštenica ipak bude primljena u Ilijinu kuću, ali ne za dugo, jer nemaju dece. Na kraju je izbace iz kuće i ona se ubije. Za to vreme Kola je odslužio vojsku i vratio se snažniji i zreliji. Njegova žena se sada zaljubljuje u njega, ali on je kinji, sveteći se za prošlost. Rađa im se sin 6. aprila 1941.

Producent: Profil, Beograd, RTV Novi Sad, Romania film, Bukurešt

Scenario: Marija Marić

Muzika: Petru Popa

Snimatelj: Panta Cebzan

Scenografija: Aurel Dolinga

Zemlja porekla: Jugoslavija, Srbija

Montaža: Slobodan Jandrić

Trajanje: 93 minuta

Tehnika: Standard, kolor

Prvo prikazivanje: 22.5.1990

Links for the Film:

http://pro.imdb.com/title/tt0102946/

http://www.filmovi.com/yu/film/463.shtml

http://movies.nytimes.com/movie/211286/Slomjena-Mladost/overview